Tárgyaljunk végre értelmesen.

Migránsozó

Migránsozó

Mihez kezdjünk a migránsokkal?

2016. szeptember 02. - Androsz

A kérdés valódi kérdés, azokhoz, akik a migránsok befogadását szeretnék elérni. Valódi válaszokra volna szükség.

A migránskérdésnek sok eleme van. Nem lehet mindet egyszerre megtárgyalni.

Sok ember jött, és még sok ember akar jönni. Egy részük otthon nyomorban élt. A zűrzavart terroristák is kihasználták a határokon való ellenőrizetlen átjutásra. Sokan eltitkolják a múltjukat, a személyazonosságukat. Sokan vannak azok is, akik nem a határátkelő pontokon jönnek be, és kérnek menedéket, hanem a határon illegálisan jutnak át, és megpróbálnak eltűnni. A kerítés önmagában nem tarthatja vissza a behatolni akarókat.

Ezek tények, de ez mind legyen most háttérbe tolható. Vannak, akik egészen erőszakos megnyilvánulásokig is elmennek azért, mert azt szeretnék, hogy a kormány tegye könnyebbé a Közel-Keletről és Afrikából érkező emberek belépését, magyarországi letelepedését.

Akkor most képzeljük el, hogy teljesül a kívánságuk, és bejönnek azok, akik magukat menekültnek érzik és nevezik. Az a kérdés, hogy az emellett kardoskodók szerint mi lenne velük a teendőnk, mi lenne a befogadás következő néhány lépése. Fogadja őket be az állam? Ez a gyakorlatban mit jelentene? Kapjanak lakást, ellátást? Pontosan mi lenne a migránspártolók igénye?

Engem most nem érdekel, hogy ki mikor honnan mennyit lopott, milyen mutyi, elmúlt hány év, Gyurcsány, Orbán, diktatúra. Hagyjuk azt is, hogy miért lenne tőlünk vagy bármelyik európai országtól elvárható az ide érkezők befogadása. Hagyjuk a kulturális különbségeket, vallást, közbiztonságot, történelmi múltat. Lépjünk túl rajta. Tegyük fel, hogy akiket befogadunk, nem terroristák és nem is bűnözők.

Mi lenne a reális cél a migránsok befogadásával? Mi benne a jó nekünk, akik már itt élünk?

Hány ember befogadását tartanák megfelelőnek?

Mi lenne a befogadás módja? Válogatás nélkül, vagy foglalkozás, életkor, akármi alapján szelektálva?

Milyen ellátást kellene a befogadottaknak nyújtani? Mit várhatunk el tőlük cserébe?

Miből kell mindezt kifizetni? Én azt mondom, hogy másra sincs elég pénzünk, nemhogy erre. Aki megterhelni szeretné az állami, önkormányzati, egyházi, pártfelekezeti, uniós, humanitárius, horgászegyleti költségvetést, az legyen szíves megmondani, hogy abban hol van a fedezetre szükséges összeg.

Itt az alkalom, meg lehet győzni a migránsokat nem kívánókat, a bizonytalanokat, a mérlegelni akarókat. Jöhetnek az érvek, süketelések és ellenérvek.

 

Lásd még:

      A főzelék és a közös képviselő
      Gyűlöletkampány
      A népszavazás érvényes. Csak még nem vette észre.
      Mitől menekül a menekült?
      Kerítés – Van jobb ötlete?

A bejegyzés trackback címe:

https://migransozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2911670366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.09.03. 00:41:08

A kérdéseid válaszához előbb el kell döntenünk, hogy milyen alapvetésből indulunk ki.
A migránsok megítélése szerint:
1. Ezek az emberek menekültek. Menekülnek az életükért, mert lebombázták a lakhelyüket, üldözik a családjukat, stb.
2. Ezek az emberek únják már az otthoni körülményeket, és jobbat keresnek.
3. Ezeket az embereket felbuzdították, hogy a kánaán már megépült, csak el kell odáig jutni, és várni hanyattfekve, hogy a manna a szájukba potyogjon.

A saját nézőpontunkból:
A. Ezek az emberek menekültek. Menekülnek az életükért, mert lebombázták a lakhelyüket, üldözik a családjukat, stb.
B. Ezek az emberek számunkra potenciális gazdasági lehetőség akár mint munkerő, akár mint hosszútávú gazdasági kapcsolatok alapjai.

Teendők:
1/A Átmenetileg be kell engedni, Erre a célra lakóbarakkokat létesíteni, ellátásuk költségeit, vagy annak egy részét mezőgazdasági idénymunkában, építkezéseken, stb. ledolgoztatni. Hazájukban a politikai rendeződés után visszatelepedést segíteni.
2/A Ballagjanak csak tovább. Van ahol nálunk jobban élhetnek, haszonlesőből meg itt is van úntig elég. Ennek az országnak olyan emberekre van szüksége, akikre számíthat, márpedig aki anyagi javakért elhagyja a hazáját, arra nem lehet számítani.
3/A Nonsens.
1/B Ezt nem illik kihasználni, visszaélés lenne a helyzettel. Legyen bennünk tartás.
2/B Elvileg még jó is lehetne, csakhogy nem lehet megbízni olyanokban, akiben az anyagi érdek jobban motivál, mint a lojalitás. Márpedig ha rizikós rájuk bízni termelőeszközöket, értékeket, akkor meg mi szükségünk rájuk. Itt már van épp elég "rejtett munkaerőtartalék(LOL)", megvagyunk nélkülük. A morális kérdéseket most kérésedre nem citálom.
3/B Már rövid távon is kihasználnának. Így is túl sok piócát tartunk el. Menyjenek oda, ahol a beígért tejet meg mézet csorgatják.

Összegezve.: Nem értek egyet egyetlen idegen letelepítésével sem, mint céllal. Feltételezve egy vegytiszta menekülési helyzetet, elképzelhetőnek tartom rövidebb-hosszabb ideig lehetőséget teremteni a nálunk élésre ellátással, munka biztosításával. Annyink még van, hogy párszáz éhes szájat betömjünk, és tennivaló is akadna. Aki valóban menekül, annak megváltás egy ilyen lehetőség, részünkről meg emberséges. Ez azonban csak ideiglenes lehet. Politikai menekültek esetében alkalmazható lenne a végleges tartózkodási engedély, de állampolgárság nélkül. Végülis menekül, itt pedig nem kell félnie. Legfeljebb az unokája kaphatna állampolgárságot, ha nem zárt belső közösségben nevelték, hanem helyi értékrend szerint. Erre azért lenne szükség, mert vannak intő jelek. Trianon, Koszovó, stb.
Minden más esetben a migráns csak migráljon tovább, vagy ballagjon haza!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.09.03. 16:16:50

@F.M.J.: A válaszod realista. A menekültségük megvitatható, bár arra inkább nyitok egy másik poszot. A befogadásukkal járó középtávú gazdasági előnyt viszont én nem látom. Felreppentek alátámasztatlanul maradt kijelentések arról, hogy ezek között az emberek között mennyi iskolázott, akár diplomás van, akikkel nyilvánvalóan csak nyernénk, ha engednénk őket nálunk dolgozni.

Ha csak egy percre feltételezzük, hogy ez igaz, probléma akkor is van. Ezek az emberek semennyire sem beszélnek magyarul, ezért a munkába állításuk lehetőségei nagyon leszűkülnek. Még angolul is csak néhányuk beszél, fogjuk rá. Én azt olvastam, hogy az Ausztriában az egészségügyben 11 migránsnak adtak munkát. Ha tele vannak orvosprofesszorokkal, akkor az osztrákok olyan hülyék, hogy nem használják ki az így adódó lehetőséget? Jó, az osztrákok hülyék, de ennyire?

Németországban egyszer maga Merkel anyó mondta ki, hogy a migránsok nem járnak el a nekik indított német nyelvtanfolyamokra. Ez persze kétségessé teszi azt, hogy ők egyáltalán részt akarnak venni az ország építésében, működtetésében.

A hosszú távú gazdasági kapcsolatokkal arra gondolsz, hogy Magyarország például Szíriával köthetne kereskedelmi szerződéseket? Elismerem, mindig jól jönnek a külkapcsolatok, bár az EU megmondói mindig kapásból megfenyegetnek bennünket, ha az EU-n kívüli gazdasági kapcsolatokról kezdünk ábrándozni. Mellesleg a hazai megmondók egy része ugyanígy tesz, hevesen kifogásolva, hogy a barbár kelettel építünk kapcsolatokat, holott itt van nekünk a kifinomut Nyugat.

Arról valószínűleg szó sincs, hogy Szíriából bármit vegyünk vagy behozzunk, hiszen onnan azért jönnek menekültek, mert minden elfogyott, még a létbiztonság is. Az elvileg elképzelhető lenne, hogy mi adjunk el nekik olyasmit, amit az EU nem hajlandó megvenni, de akkor egyrészt jön a fenyítés, másrészt nem hiszem, hogy sok dologgal tudnának fizetni, bontott téglán kívül.

Igazat adok, pár száz éhes szájat még be lehet tömni. De a rajtunk keresztülgázolt több százezerből sem hiszem, hogy egyszerű lett volna kiválogatni azt a pár százat, aki érdemes rá. Mondjuk, akik eleve betörnek ide, és nem bekéredzkednek, ahogy illene, azok szerintem nem lehetnek érdemesek rá. Szerbiában nem kergette őket senki, nem kellett volna a kerítésen át berontaniuk.

Pár száz ember még befogadható úgy, hogy a magyarországiak ne érezzék őket eltúlzott tehernek, jókodásból idehozott pereputtynak. Őket a befogadó állomásokon kellene megtalálnunk, csakhogy a befogadási procedúra lassú, talán lassabb, mint amennyire indokolt, de az sem könnyíti meg a dolgot, ha a jó szándékúnak feltételezett tömeg letagadni próbálja a korábbi életét.

És a befogadást erőltető magyarok ezt a folyamatot fel akarnák gyorsítani, annyira, hogy szinte akárki bejöhessen. Válogatásról úgy szó sem lehetne, ráadásul a kampányolók mindenkit menekültnek neveznek, aki jön, és százezerszám kellene őket ide beengedni.

Ők, akik rengeteg migránst akarnának idehozni, vajon mit gondolnak, mihez kezdjünk velük?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.09.03. 20:39:04

@Androsz: A migránsok menekültségéről írandó posztodat megvárom, addig ezt az amúgy érdekes témát jegelem. Addig is nyomok egy "követést", hogy időben észrevegyem.

A befogadással kapcsolatban tett korábbi véleményem fenntartom. Senkit nem fogadhatunk be magunk közé, mint teljes jogú polgárt. Akiknek megengedjük, hogy itt húzzák meg magukat, amíg rendeződik hazájukban a helyzet (tehát valóban menekültek), azoknak tudunk munkát is adni a szállás mellé. Nekem van egy kis cégem, ahova már lasszóval kell a melóst fogni, mert aki akar dolgozni, annak van munkája is, nekem pedig ez csupán másodállás, nem tartok állandó alkalmazottakat, csak alkalmilag veszek fel embereket. Mivel pedig tényszerűen így van, és egy menekülőtől a létbiztonságáért cserébe el lehet várni, hogy tegyen is érte valamit, hát épp lenne mit. Most ne feszegessük a tecnikai részleteket, mert elveszünk az erdőben! A lényeg, hogy nagyon sok kisebb nagyobb tennivaló van szanaszét az országban, de értékessé teheti magát bárki önkéntes munkával, véradással, szemétgyűjtéssel, mert aki tenni akar, az megtalálja a módját is.

Azt az alapvetést is meg kell vizsgálnunk, hogy most kihasználni akarjuk balsorsra jutott emberek nyomorát, és élősködni a vesztükön, vagy segíteni kívánunk bajbajutott embereken. Újra rögzíteném, kizárólag menekültekről beszélek, és nem haszonleső migránsokról. Nekem a magam részéről az első lehetőségtől forog a gyomrom. Olyan, mintha az árokbacsúszott autót csak pénzért lennénk hajlandóak kihúzni, pedig semmibe sem kerül egy kis segítség, csak emberi tisztességbe. Ebből adódóan én a második lehetőségre szavaznék, bár gazdaságilag az nem annyira megtérülő. Tehát, nem válogatunk, nem méricskélünk, nem nézzük a fogaikat, hanem adunk szállást, élelmet, és valami olyan elfoglaltságot, ami részint hasznos, részint lehetőség szerint a képzettségüknek megfelelő. Ez tisztességes eljárás egy menekülővel szemben. Most nem térek ki a szerintem elfogadható definícióra, ami megkülönbözteti a migránst a menekülttől, azt majd a beígért további cikkeid kapcsán kifejtem.

Az egész migrációval kapcsolatos politikai cirkuszt most nem igazán elemezném. Szerintem nagyjából egyetértünk a különféle oldalak túllövéseiben, és azok motivációiban, és amíg "mpl" kaliberű lúgozott agyak elő nem kerülnek, valószínűleg amúgy sem tudnánk teljeskörűen kitárgyalni a témát, a hozzá tartozó érvekkel és lózungokkal együtt.
süti beállítások módosítása