Tárgyaljunk végre értelmesen.

Migránsozó

Migránsozó

Kerítés – Van jobb ötlete?

2016. szeptember 07. - Androsz

Allah a megmondhatója, miért, de folyamatosan megy a cirkuszolás a határon felhúzott és még felhúzandó kerítések miatt.

Aki nem csak a Tényekből szívja magába a napi okosságot, emlékezhet pár jókora baromságra e témából. (Aki igen, hát az is.) Kezdetnek előugrott a cilinderből a jó öreg trükk, a haláltáborok felemlegetése. Senki ne értsen félre, én véletlenül sem akarom elbagatellizálni a II. világháború alatt a gyűjtőtáborokba elhurcolt, és ott undorító kegyetlenséggel elpusztított zsidók és mások tragédiáját. Sajnos az emberiség az előtt és az óta is produkált hasonlóan mocskos dolgokat, ezek bármelyike egy életre elégetheti bármely ott járt és azt mégis túlélő ember lelkét.

De ahogy tudjuk, megfigyelhettük, az 'antiszemitizmus' fogalmát nagy előszeretettel kapják elő egypáran – zsidók és nem zsidók – olyankor, amikor egy mással le nem győzhető ellenfelet a csatározást figyelő többi ember előtt akarják nehéz helyzetbe hozni. Épp azért, mert én tiszteletben tartom a haláltáborokban szenvedők emlékét, én rájuk nézve nagyon sértőnek és gusztustalannak tartom, amikor ma valaki az ő akkori szenvedésükből akar hasznot húzni.

A módszer egyébként pofonegyszerű. Ha én holnap egy újságcikkben kijelentem találomra bármelyik közéleti szereplőről, hogy lemészárolta a családját, ellopta az árvaház vagyonát és élő kiscicákat darált le a szomszédos óvoda kertjében, akkor az emberek persze ezt máris kész ténynek tekintik és a szóban forgót megvetésük jeleivel illetik. clipboard01.jpgÁm a jog szerint ő nem rágalmazható büntetlenül, bizonyítékok nélkül, így az állításomért törvény előtt felelek. Nagyon helyes. Ha viszont az illetőről kijelentem, hogy a megnyilvánulásaiból az utóbbi időben bántóan süt az antiszemitizmus, amely mindenkinek "aggodalomra adhat okot", akkor az illető védekezésre kényszerül.

Nos, ezek után nem volt nagy kunszt előkapni az archívumokból fényképeket koncentrációs táborokról, és elhuhogni a jelszót: a kormány készül az új koncentrációs táborok építésére. A sajtó ezt a sunyi dumát persze rögtön szétkürtölte, és a német nyelvű sajtóban beindult a nagy közös aggódás. A német sajtó kimondottan szeret mások antiszemitizmusa miatt aggódni. Ők állítólag már évtizedekkel ezelőtt megbocsátottak maguknak.

Mi volt még? Hát a "pengék állnak ki a kerítésből". A sajtómelós szeret kutyafuttában tájékozódni, főleg ha már más írt a dologról, hiszen az egy csomó időt spórol meg neki. Ha igazán lelkiismeretes, akkor esetleg odaírja, hogy "a ... szerint", aztán kész, mehet bármilyen tévhír vagy ferdítés.

clipboard02.jpgHát azok a bizonyos pengék, ahogy másnapra már bárki láthatta képeken, nem a kerítésből állnak ki, mint valami horror-akciófilmben, hanem az a szögesdrót a kerítés tetején. A takaros kertes házaknál hagyomány, hogy a drótkerítés tetejére kihúznak egy szögesdrótot is, akinek pedig valahogyan jut kovácsoltvas kerítésre, az lándzsaszerűen kihegyezi a rudak felső végeit. Aki terméskőből vagy betonból épít magának kerítést, az a tetejébe üvegcserepeket foglal. Ez olyan népi hagyomány, nyilván teljesen indokolatlanul maradt fenn. Hát az országhatárt jelző drótkerítés tetejére az illetékesnek volt mersze összetekeredett szögesdrótot tetetni, ami csúnyán összehasogathatja a ruháját, akár még a bőrét is annak az ártatlan járókelőnek, aki épp csak átmászott volna a határkerítésen, ha már arra járt éppen. Az, hogy a jó kis falusi szögesdrót helyett a NATO országaiban, vagyis mindenkinél, aki tőlünk nyugatra van, ezt a sorjás drótvég helyett kis hegyes sarkú lemezekkel díszített típust használják, elég lassan tűnt fel a jónépnek, főleg a sajtónak.

Alatta a kerítés csak egy drótkerítés. A gyerekkori házunk körül ennél valamivel erősebben volt megcsinálva; igaz, azt a MÁV húzta fel, mert vasúti ház volt.

_1.jpgNo aztán erre előugrottak a kacagójancsik. Hogy ez a kerítés nem ér semmit, az mászik át rajtuk, aki akar. Minek egyáltalán olyan kerítés, ami legfeljebb pár percet hátráltatja a jószándékú határmászókat. Nos, a zár az ajtóban szintén csak percekkel hátráltatja a betörőt, ez sajnos tény. Ennek ellenére az az érzésem, hogy az ajtót kulcsra szokta zárni mindenki, ha elmegy otthonról. Milyen nevetséges igyekezet, nem igaz? Ha elfelejtjük az ajtót bezárni, akkor képesek vagyunk egész nap idegeskedni miatta, pedig csak pár percet nyerhet vele egy betörő.

Vagy valamiért mégiscsak érdekes?

Sőt, eleve a kerítés is milyen dolog? Mert az, hogy a kert köré mindenki kerítést húz, szemmel láthatólag nem zavarja a bírálókat. Egy ország köré kerítést húzni valamiért csúnya dolognak számít. Talán mert az a terület a bíráló kertjén kívül van. Másé. Ott már nem neki okoz gondot egy fosztogató.

Már írtam: a viták egy részét talán megmagyarázná, ha sikerülne kiderítenünk, hogy valaki a saját országát sajátjának érzi-e. Mert ha ő csak egy teleknyit, lakásnyit birtokol az országból, a többi pedig másé, akkor talán értem, hogy miért nem izgatja magát annak a háborítatlansága miatt. Az ország nem az enyém, hanem másé, elsősorban Orbán Viktoré, hát teszek rá, ha oda valaki rossz szándékkal lép, úgyis én is odahordom már a szemetet jó ideje. Így már érthető.

Nem nemzetieskedés kell, jóember, ne görcsölj, hanem csak annyi, hogy értsd: neked az országod többi részére és mások segítségére is szükséged van az élethez, hát legalább egy kicsit védd.

A határon rendes esetben járőr cirkál. Az a pár perc, amit a kerítés leküzdése jelenthet, néha éppen elég ahhoz, hogy a járőr felfigyeljen a mozgolódásra. Egy kerítés ennyit tehet. Ez a feladata. A védekezésre berendezkedett államok, hadseregek, rendőrségi ellenőrzési pontok képessége mindig annyi volt, hogy valamilyen akadályokat tettek le a megvédendő vonalra. Ezek közül még az aknazár a leghatásosabb, de a világ humánus, és megígértük egymásnak, hogy azt többé soha.

Ja, az előbbi kép egyébként az USA mexikói határán készült. Kicsit erősebb, mint amilyen 2015-ben, az első hullám megállításakor a miénk volt, de nekik évtizedek óta van idejük pofásítgatni a kerítéseiket, egyébként is, nekik legfeljebb az ENSZ szólhat be, azt meg lazán leintik, az USA vétójoggal rendelkezik az ENSZ-ben.

A járőrözés kevés? Tényleg az. Az USA – "land of the free" – nem átallja a határát kerítéssel, infrakamerás megfigyeléssel és járőrökkel őrizni. A Texas rangers, talán nem mindenki tudja, a Texas állam déli határán, a legtöbb Mexikóból induló határsértő által ostromlott övezetben cirkáló határvadász egységeket jelenti. A határszakasz rettenetesen hosszú, az ember ott is kevés, ezért az marad, hogy ha a határövezetben nyomokat találnak a porban, akkor megpróbálják azokat követni, és elfogni a behatolókat. Rengeteg munkával és kétséges eséllyel. De azért rendíthetetlenül próbálkoznak ezzel, nem értik meg, hogy az okosok szerint fölösleges, mert a határsértők egy részét még így sem tudják elfogni. Feloszlathatnák az egészet, és az így megspórolt pénzt igazán fordíthatnák a négerek és latínók integrációs programjaira vagy kutyamenhelyekre. Hülyék ezek az amerikaiak.

Hallom ám ezt gyakran. A kerítés nem állítja meg a bevándorlókat. A migránsok egy része a kerítés ellenére is be tud jutni. Igen, ez így van. A védelem nem tökéletes. És, akkor most teljesen szüntessük meg a védelmet? Ezt komolyan gondoltátok?

Miért kell kerítés egyáltalán? Kutyamenhelyekre – magyarul életfogytiglani szigorított kutyafegyházakra – nálunk is el lehetne költeni azt a pénzecskét. Nos, itt jön a következő móka. Átjöttek emberek a határon, ahol akkor még nem volt kerítés. Elkapták őket. Erre ők azt mondták, hogy nem is tudták, hogy ott van az országhatár. És mit tesz erre a szabad és demokratikus világ? Nem, nem körberöhögi és seggbe rúgja őket, hanem ügyvéddel, szakértői véleménnyel, szabályosan lefolytatott tárgyalással kell valószínűsíteni, hogy ezt a baromságot valótlanul állítják. Hát ekkor merült fel az első igény arra, hogy mégiscsak kellene valami az államhatárra, legalább jelzésszerűen. Próbálkozhatnánk egy krétavonallal is, csak azt elmossa az eső.

Néhány ember képtelen elviselni azt, ha nincs igaza, és kitalál mindenféléket a vérig sértett egója gyógyítgatására. (Amivel aztán kinevetteti magát, és még mérgesebben kezd vagdalkozni.) Ilyen beszólás volt az is, hogy a kormány hazudik, a kerítés nem állította meg a migránsokat, csak elterelte Horvátország felé. Hát igen. Szóval nem jöttek ide be, ahogy az eredetileg a tervük volt, hanem elmentek. Nekem ennyi pont megfelel. A többi országot megvédeni nem mi fogjuk.

Vannak, akik nálunk már azt sem tudják, mi az a határ. A határmezsgye fogalma már ősidők óta ismert, átláthatóvá tett sávot jelent egy határon, ahol nehéz a határt átlépőnek megbújnia, és emellett megoldja azt a vitás kérdést is, hogy pontosan melyik fűszálnál is van a határ. Ezen a sávon belül, ennyi. Nálunk a határmenti földeket már régen eladták, ezért sajnos az államnak "durván" meg kellett küzdenie azért, hogy egy kitakarítható övezetet szerezhessen a leendő kerítés innenső oldalán, mégse kelljen már minden sétakor bekopogtatni a földtulajdonoshoz, hogy szabad-e átmenni a szántó végiben.

De a határ, amikor pár évtizede még komolyan vették, a kerítés – ósdi marhaság – két oldalán egy felgereblyézett, 10-20 méter széles sáv volt, amelyen még a veréb is látható nyomot hagyott. Nem volt kérdéses, hogy járt-e ott valami. Aztán jött a szabadság, a határokat egyik helyen megszüntették, a másikon jelképessé tették, és most újabb költségek árán újra fel kell találni és kiépíteni.

Van valami, amit piszkosul nem értek. Miért mulatságos, hogy a kerítés gyenge? A határkerítés, vagy az annak leendő helyén úgyszólván jelképesen kihúzott "gyalogsági drótakadály" – a GYODA, a natúr szögesdrót, ami alatt nincs kerítés – nem állítja meg a határsértőket. A Kelet-Berlin és Nyugat-Berlin közötti határon betonkerítés volt, felszólítás nélküli halálos lövések leadására feljogosított fegyveres őrséggel. Ez ma már ciki volna, az amerikaiakéhoz hasonló masszív védvonal építésére nincs pénz, de mégiscsak kell valami. Nem túl erős, de mégiscsak valami.

Azoknak, akik azt szeretnék, hogy a migránsok ellenőrzés nélkül, kedvükre lépjenek az országba, a kerítés nyilván nem tetszik. Ők, ha akarják, megpróbálhatják megértetni velünk, hogy miért is lenne jó nekünk, ha ezeket a jövevényeket hagynánk letelepedni. De a többi embernek miért mulatságos, hogy jobb híján, ennyi idő alatt, ennyi pénzből csak egy vékonyka kerítésre futotta?

Van egy egészen különös emberfajta nálunk. (Biztos, hogy máshol is.) Akik Orbánutálásban élik ki fájdalmaikat. Ha ezeket az embereket éppen akasztanák, és Orbán megpróbálná a nyakukra feszülő kötelet elvágni, de nem sikerülne neki, akkor ezek boldogan nevetgélnének, hogy hogy felsült a diktátor csúti cigány. Mert ez a boldogság mindent megér, hehehe.

Egyébként azért is ilyen a kerítés, mert ennyit sikerült kiharcolni a bármikor bármi okból boldogan belénk rúgó Nyugati Demokráciák folyamatos ugatása közben. Nálunk már 2015 februárjában is naponta legalább több tucatnyi idegen lépett be az országba illegálisan, de még májusban is csak annyit sikerült elérnünk, hogy az Európai Bizottság elismerje, hogy tényleg vannak itt határsértők. clipboard01_1.jpgAztán jött két hónapnyi fölösleges civakodás és késlekedés, a liberális sajtó haláltáborozott, a Nyugat aggódott és szankciókat emlegetett, végül július végén eljutott a helyzet odáig, Orbán Viktor folyamatos tárgyalása, magyarázkodása, győzködése és kötéltánca eredményeként, hogy végre nagyobb nemzetközi balhé nélkül elkezdhettünk egy kevéske szögesdrótot húzni az államhatárra.

Ami után megérkeztek a korábban emlegetett fényképek a haláltáborokról, drótakadályba gabalyodott madárkákról, meg persze a felülmúlhatatlan népi humor is aratni kezdett.

Az igazi bohózat akkor kezdődött, amikor a kitűnő osztrák kancellár kimondta a varázsszót. Magyarország kerítéseket emel, "transzportokat" indít, majd becsapva az utazókat leszállítja őket valahol. És hogy mindez "a legsötétebb időket idézi a kontinensünkön". És így tovább, heteken át. A régi trükk, megbeszéltük.

Aztán híre jött, hogy az eredetileg állítólag Münchenbe indított migránsszállító vonatokat még a német határ előtt megállítják, nem sokkal később pedig az osztrák kormány "technikai építési munkálatokat" indított a szlovén–osztrák határon.

_2.jpgÖn mit lát a képen, éppen mi épül az szlovén–osztrák határon? Nos, ha ön hebehurgya, csökevényes és európaiatlan módon erre azt vágná rá, hogy ez egy kerítés, akkor óriásit téved. Ez ugyanis, kérem szépen, egy kapu. Oldalsó szárnyakkal, azért, hogy az a szabadság felé igyekvőket a megfelelő irányba terelje. Igen, ezt szintén az osztrák kancellár mondta, aki, mindettől függetlenül, azóta már lemondott. Annyi esze nem volt, hogy kimondja: tévedtem, visszavonom, tényleg kell kerítés, a rend fenntartására. Inkább nevetségessé tette magát a fél világ előtt. Mert ezen a marhaságon már a magyar ellenzéki sajtó is röhögött.

No persze az osztrák kerítés a szabadságba irányít, ellenben a magyar kerítés kizárja Európából a menedékkérő szerencsétleneket, falat emelünk a szabadság elé. Meg ilyenek. Az a nagy baj ebben, hogy ez még mai is mondogatja néhány faagyú majom. Merthogy szívesen felejtik el, hogy a kerítésen kapuk is vannak, nálunk is. Úgy hívják őket, hogy határátkelőhely. Amikor Horgosnál egy eltökélt, pár tucat fős, látszó módon szervezett banda betondarabokkal dobálta a határállomáson őrt álló magyar rendőröket, akkor a szélsőségesen ostoba, Faymannhoz hasonlóan inkább a nevetségességet választó sajtó nem szívesen ismerte el, hogy onnan 2 (kettő) kilométerre nyitva áll egy határátkelő, kifejezetten a migránsok érdekében előkészítve, várják szeretettel a befogadásért folyamodókat. Ezt az átkelőt pedig átmenetileg lezárták, hiszen a csődület, majd a zavargás lehetetlenné teszi a biztonságos, rendezett beléptetési ügyintézést. Fél óra séta, és ott várja a háború és a sors üldözöttjeit a szállás, étel, védelem, és ott el lehet kezdeni a papírmunkát, amit egész Nyugat-Európa megkövetel tőlünk, tekintve hogy a schengeni szerződés értelmében elszámolással tartozunk azzal, hogy kit engedtünk be a szabadság földjére. Igen, bennünket egy nemzetközi szerződés kötelez a pontos adminisztrációra.

_3.jpg

Persze a képen látható két eltikkadt vándor nem akart semmi rosszat, csak a "csalódottságukat" fejezték ki, amiért a határt ott zárva találták. És a magyarok milyen csúnyák, még le is spriccelik őket. Szerbia egyébként másnap nyilvánosan kifogásolta, hogy Magyarország területéről a Szerb Köztársaság területére spricceltek a rendőrök vízágyúkkal. Komolyan. Arról, hogy a szerb oldalon egyetlen rendőr sem tűnt fel, amikor támadók kövekkel dobálózva próbálták áttörni az országhatárt, már kussoltak. De aztán ez a sokadik hülyeség elsikkadt az események között.

A liberáns sajtót nem értem. Ha eszük lenne, elismernék a rosszat ott, ahol az nyilvánvaló. Ez a csürhe csak egy csürhe és kész. Elmondhatták volna azt, hogy közben a másik átkelőhelyen egypár ember békességben bejelentkezett, és elhelyezték őket magyar területen, átmeneti szálláson, amíg bejelentik és elbírálják a menekült státusz elismerésére vonatkozó kérelmüket. Ha az ellenzékiek nem csinálnának magukból hülyét, akkor amikor legközelebb valamire azt mondják, hogy az a jó példa, ott vannak a jó migránsok, tessék megnézni őket, úgy az emberek meghallgatnák őket, azok is, akik nem rögeszmés ellenségei a kormánynak.

A rendes ember ugyanis bekopogtat és köszön, ha segítséget kér valakitől, és nem berúgja az ajtót, és nem hazudik össze mindent, ha megkérdezik tőle, hogy ki ő és honnan jött.

Az elemzők szerint újabb hullám érkezése várható. Vagy igaz ez, vagy nem. Ha nem jönnek olyan migránsok, akik illegálisan, ellenőrzés, bejelentkezés nélkül próbálnak behatolni a schengeni szerződés által meghatározott, kontinensnyi területre, szerencsétlen módon épp nálunk, akkor a kerítés már jól van úgy, ahogy van, végül is enni már nem kér.

De ha tényleg jönnek, sokan, és bennünket szerződésszegésre próbálnak kényszeríteni, mert engedély nélkül, azonosítatlanul akarnak belépni az országba, akkor valami akadály kell. A szabály szerint a migránsokat ellenőriznünk kell, nincs mese. Ámde a beözönlőket valahogy csak rá kell bírni arra, hogy álljanak meg egy kicsit, és mondják el, kik ők, honnan jöttek, mit akarnak. Vannak, akik szerint a kerítés erre nem jó. Nemcsak nem elég, hanem nem jó. Lőni rájuk egyelőre nem kellett, hálistennek, a kerítésbe áramot vezetni nem szabad, aknásítani nem szabad, de valamivel meg kell akadályoznunk, hogy bárki berohanjon, kedvére.

Mi lenne a jó megoldás?

Mi lenne az, amit a kormányt okkal vagy ok nélkül kritizálgatók hajlandóak lennének elfogadni? Lehet arról beszélni, hogy jó-e, ha ezek az emberek ide bejönnek, de egy dolog biztos: nekünk nem szabad őket ellenőrzés nélkül beengedni. Nem csak a józan ész alapján, nem is az ország saját érdekében, hanem Európa érdekében, az erre hozott szabálynak engedelmeskedve. A Dublin III néven emlegetett rendeletben az Európai Bizottság, néhány egyéb szervezet ajánlásait figyelembe véve, előírja, hogy ha mi engedtünk be egy menedékkérőt az EU-ba, aki aztán innen továbbmegy, és a menedékkérelmét elutasítják ott, ahol végül azt beadta, akkor az illetőt ide küldik vissza, aztán csináljunk vele, amit akarunk. Ennek feltétele, hogy a belépéskor regisztráljuk őt a nemzetközi számítógépes nyilvántartási rendszerben.

Ha csak bemásznak a kerítésen, akkor ezt nem tudjuk megtenni. Ha elbontjuk a kerítést, és hagyjuk, hogy az jöjjön be, aki nem szégyell, akkor sem tudjuk megtenni. De meg kell tennünk, kötelezve vagyunk rá.

Hogyan, hm? Valakinek van jó ötlete?

Frissítés:

A kormány 2016. szeptemberében bejelentette, hogy a magyar–szerb határszakaszon a kerítést korszerűsíteni kezdi, világítást telepít a határsávra, és jól járható, helyenként szilárd burkolatú utat épít a kerítés mentén, segítve a határvédelmi egységek mozgását.

Hozzáteszem: Ez nagyon helyes. De halljunk majd arról is, hogy az ott szolgáló emberek pihenőhelyiségeinek állapota és az őrszolgálatosok ellátása is túllépte a háborús helyzetben elfogadható mértéket.

 

Lásd még:
      A főzelék és a közös képviselő
      Gyűlöletkampány
      A népszavazás érvényes. Csak még nem vette észre.
      Mihez kezdjünk a migránsokkal?
      Mitől menekül a menekült?


 

A bejegyzés trackback címe:

https://migransozo.blog.hu/api/trackback/id/tr911680329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.09.07. 08:36:48

A határok jelképes jelölése a kultúra része. Minél kevesebb van belőle, annál komolyabban kell jelölni. Végső esetben szirénával, aknazárral, mindenféle kerítéssel. Meg kell említeni még, hogy itt is a leggyengébb láncszemet kell figyelembe venni. Ha ugyanis két kultúrált szomszéd él egymás mellett, akkor legfeljebb dekorációs célokat szolgál egy kerítés, több helyen megszakítva, hogy megkönnyítse az átlépést egy kisebb beszélgetés végett (kutyatartásból eredő kerítésigényt most nem számítok). Ha azonban valamelyik egy argesszív tolvaj, akkor a másik kénytelen védekezni ellene. Ha nem teszi, akkor nem humánus, hanem hülye.
Vannak helyek az országban, ahol egyszerűen nincsenek kerítések. Több ilyet is ismerek. Egyszerűen jó arra kirándulni. A kerítés csupán elvétve esztétikus, de akkor meg nem hatékony. Amíg nem tudhatjuk bizalmi alapon biztonságban magunkat, addig szükség van műszaki akadályra. Majd fognak még a szerbek is kerítést építeni, igaz nem felénk. Meg talán a példából okulnak is keveset, hogy mennyi hathatós segítségre számíthatnak a "bölcs" EU-tól. Vannak ott is okos emberek, akik felismerik a mi példánkból, hogy az EU-ban csak akkor elfogadható egy intézkedés, ha azt valamelyik bizottság ajánlásával végzik, tehát az egyéni gondolatokról, vagy saját döntésekről le kell mondaniuk, ha jóban akarnak lenni Brüsszellel. Lehet, hogy majd talán nem is annyira lesz sürgős a belépésük, meg esetleg hirtelen elkezdi az EU sürgetni a dolgot, mert ugye kell a rabszolga is, a vásárló is, szóval kinéz a pacipata, és akkor jobban lehet tárgyalni. Talán nekünk sem lenne ilyen elcseszett szerződésünk, ha nem GyF monogrammal fémjelzett (benyalási khm) "tárgyalási" metódus érvényesült volna a csatlakozáskor.

Untermensch4 2016.09.16. 22:45:56

"Egy ország köré kerítést húzni valamiért csúnya dolognak számít."
És nem is "köré" hanem (a cikkben is említett) schengeni határra. Amit tényleg őriznünk kell mert az egész eu-n belüli szabad mozgásnak a lényege az hogy belüli (azaz belül van a schengeni határon), bár voltak csúsztatási próbálkozások, soha nem volt szó a schengeni határon keresztüli szabad mozgásról.
A határaink meg úgy lettek kitalálva vonalzós emberek által hogy ne legyenek védhetőek, mert az akkor még leendő szövetségeseik fontosabbak voltak. Utána nem váltak be ugyan de talán most majd.
süti beállítások módosítása