Tárgyaljunk végre értelmesen.

Migránsozó

Migránsozó

A főzelék és a közös képviselő

2016. szeptember 24. - Androsz

Mai példabeszédem rólad szól, nyájas Olvasó.

A lakótelepi házban, ahol anyukáddal és apukáddal élsz, van egy mogorva öreg néni. Ő a közös képviselő. Néhány felnőttel mézes-mázas, néhánnyal morcos, veled pedig nagyon szeret kiabálni.

harpia.jpg

A közös képviselő feladata gondoskodni arról, hogy a lakók befizessék a közös költséget, ki legyenek fizetve a ház számlái, jusson pénz a javításokra, és kitalálja, hogy melyik bankban lehet biztonságban a ház pénze. Őt a ház ezért választotta meg, ezzel bízta meg.

Egyszer csak beállít hozzátok a közös képviselő, és mérgesen kijelenti, hogy mostantól ő mondja meg anyukádnak, hogy mikor főzzön neked főzeléket. Az egész ház nevében. Mert ő tudja, hogy mi az egészséges, anyukád pedig engedelmeskedni tartozik neki, hiszen ebben a házban laktok. Te a borsófőzeléket és a krumplifőzeléket még viszonylag szívesen megeszed néha, de a közös képviselő szúrós szemekkel rád néz, és elmondja, hogy ő mostanában a spenótot és a kelkáposztát tartja roppant egészségesnek. Majd hoz is, ő úgy készíti, ahogy ő szereti, az a legegészségesebb.

Igaz, hogy a ház őt nem ezzel bízta meg, de a közös képviselő ezt, úgy látszik, elfelejtette.

Anyukád eddig is szokott neked főzeléket adni ebédre. Előfordult olyan is, hogy spenótot vagy kelkáposztát főzőtt, mert ő is tudja, hogy néha ezt is kell enni. Ezután is lesz néha főzelék ebédre, de főleg borsófőzelék meg krumplifőzelék, mert azt szívesebben eszed, és a jó anyuka a gyerekek ízlését is figyeli, mert örül, hogy egyáltalán eszel főzeléket néha. Vannak olyan gyerekek a házban, akik egyáltalán nem eszik meg. Velük a közös képviselő valamiért nem kiabál, ezt nem érted, de anyukád sem nagyon.

youandmom.jpgharpia2.jpgAnyukád ezután leül veled, és komolyan megkérdezi tőled, hogy mi legyen. Akarod-e, hogy a mérges néni megparancsolhassa neki, hogy mikor és milyen főzeléket főzzön neked. Egy ideig nem fogja újra kérdezni, ezért most gondold meg, mit választasz, mit írsz a szavazólapra. Te tudod már, hogy a néni mennyit mérgeskedik, és a gyerekekkel még kiabál is, ezért el is gondolkozol a kérdésen.

Dönthetsz úgy, hogy egyszerűen elszaladsz. Mert megijedtél egy komoly kérdéstől, vagy mert nem érted, hogy mi a kérdés, vagy mert te titokban szereted a közös képviselőt, akkor is, ha leordítja a hajadat. Néha el is mész hozzá, hogy anyukádról árulkodj.

Megteheted azt is, hogy elszaladsz, és még visszafordulva nyelvet is öltesz anyukádra. Ő kissé szomorúan elgondolkozik azon, hogy a gyereke vajon nem retardált-e, és vajon megértette-e, hogy a főzeléket ő fogja majd enni, nem az anyuka és nem is a dühös öregasszony.

Lehet, hogy te szereted a kelkáposzta-főzeléket, gusztus dolga. Anyukád csodálkozni fog ezen, de ha te szereted, akkor ő nem fog ellenkezni, megígérte neked. Ezt te harsányan el is mondod a közös képviselőnek, aki megörül ennek, és rögtön hoz neked egy tányérnyi kelkáposzta-főzeléket. Másnapra majd főz egy egész fazékkal, van neki a spájzban még egy csomó. Azt is megígéri, hogy a jövő héten kapsz egy fazéknyi tökfőzeléket is. Erről nem volt szó eddig, de anyukád engedelmesen kimeri neked azt is.

Lehet, hogy te mindezt csak azért mondtad, mert bátornak és engedelmesnek akarsz látszani. Amikor a fazék felénél jársz, akkor esetleg el fogsz töprengeni azon, hogy ez mennyire volt jó ötlet, bár akkor már visszacsinálni nem lehet. De ezt esetleg most még nem is tudod elképzelni. Még akkor sem, amikor anyukád ezt elmondja neked.

durc.jpgLehet, hogy elgondolkozol azon, hogy a múltkor anyukád nem vett neked csokit a boltban, mert azt mondta, hogy nincs rá pénze. Olyan is volt, hogy megbüntetett, mert hazudtál neki. Meg megköveteli azt is, hogy rendesen tanulj. Ezért te most jól meg fogod büntetni anyukádat, és elégedetten fogod nézni, ahogy a közös képviselő a konyhában parancsot ad neki. És aztán eszed a főzeléket. Kicsi vagy még, ezért sok dolgot nem értesz, és csinálsz butaságokat.

Azt is elégedetten nézed majd - gondolod most -, hogy anyukád lehajtja a fejét, és kicsit szomorúan engedelmeskedik az öregasszonynak. Szomorúan, mert ez rosszul esik neki, meg azért is, mert ő már sejti, hogy a fazék felénél tartva már csak kedvetlenül turkálni fogsz a tányérban. De az öregasszony mindig benéz a konyhaablakon, és ellenőrzi, hogy megetted-e, vita nincs.

Lehet, hogy te a mérges nénit jobban szereted, mint anyukádat. Én ezt egy kicsit furcsállnám, de hát ilyen gyerek is van, úgy látszik.

A házban van még egy-két erőszakos néni és bácsi. Ők rád szólnak, hogy tessék igent mondani, bár őket senki nem kérdezte. De te gyerek vagy, és ettől talán megszeppensz. Ezt ők is tudják.

Lehet, hogy te attól félsz, hogy ha anyukád nemet mond erre a parancsra, akkor benneteket kiköltöztetnek a házból. Szerintem jó lenne, ha erről a szamárságról anyukádat is megkérdeznéd, mert ő jobban ismeri a szabályokat.

Mindezt végiggondolva lehet, hogy ki is mondod: igen, én azt szeretném, hogy a mérges néni mondja meg, mikor egyek főzeléket. Anyukád megfogadta neked, hogy úgy lesz, ahogy te döntesz, a néni már meg is főzte az első adagot.

Aztán az is lehet, hogy anyukádban jobban bízol, mégiscsak ő az anyukád, jobban fogja tudni, hogy te mit is szeretnél. Azt is szeretnéd, hogy megvédjen a kiabáló nénitől. Talán azt is elképzeled, hogy a kiabáló néni egyszer úgy dönt, hogy az is megmondja neked, mennyi leckét kell megcsinálnod iskola után, mikor mehetsz le játszani és főleg hogy kikkel barátkozhatsz. Felmerülhet benned, hogy jó lenne, ha anyukád majd akkor is megvédene.

Az is eszedbe juthat, hogy mégis milyen dolog az, ha ez a néni, csak azért, mert ő vigyáz a ház pénzére, mindenben parancsolni akar. Főleg anyukádnak, aki szintén egy felnőtt, és a felnőttek nem szoktak így viselkedni egymással.

Így aztán lehet, hogy azt mondod: nem, te nem szereted annyira a főzeléket, sem a kiabáló néniket, ezért azt szeretnéd, ha mégis inkább anyukád döntene a mérges néni helyett. Mert anyukádat mégiscsak jobban szereted, mint a mérges nénit meg a parancsolgatást. És mert anyukáddal lehet alkudozni, a néni viszont meg sem hallgat.

Azért, mert a főzeléket nem szereted, még egyáltalán nem vagy sem rossz, sem buta gyerek, akkor sem, ha a közös képviselő dühében ezt fogja kiabálni a folyosón. A többi felnőtt esetleg egy ideig elhiszi, de aztán ráunnak, és helyre teszik az öregasszonyt, ne higgye már magát főparacsnoknak, őt csak közös képviselőnek választották meg. Anyukád majd megpróbálja elmondani nekik, hogy te egyébként jó gyerek vagy, és mivel a többi felnőttel barátságosan beszél, azok végül azt sem bánják, ha az ő gyerekük megint veled játszik.

Nos, rád vár tehát, hogy dönts.

Esetleg most hirtelenjében nem emlékszel, hogy milyen is a főzelék. Ilyen.

fozelek.jpg

Jó étvágyat kíván hozzá az Európai Parlament.

 

Utószó:

2016. október 2-án, egy héttel a poszt megjelenése után népszavazásra került sor Magyarországon, amit a sajtóban "kvótanépszavazásként" emlegettek. A szavazólapon feltett kérdés így szólt: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A szavazásra azért került sor, mert az EU hangadó országainak vezetői az ekkor már másfél éve az EU területére érkező, és menekültstátuszra várakozó vagy azt megszerzett nagy számú észak-afrikai, közel-keleti és dél-ázsiai migráns lakosságarányos szétosztását próbálták elérni a tagállamok között, függetlenül azok ezirányú álláspontjától, kötelező szolidaritás címén, és a magyar kormány ezt engedetlenséggel akadályozta. A népszavazáson végül a szavazásra jogosultak 44%-a vett részt, a leadott szavazatok 6%-a érvénytelen, az érvényes szavazatok 98%-a 'nem' volt. Az érvénytelen szavazatok magas arányának az a magyarázata, hogy néhány politikai szereplő, például a Kétfarkú Kutya Párt nevű formáció "vicces" szavazatok leadására buzdította az embereket, és leglelkesebb híveik zsírkrétakészlettel és egyéb rekvizítumokkal felszerelkezve érkeztek a szavazófülkébe, nem teljesen világos mondandójuk fáradságot nem sajnáló kifejezésére.

 

Lásd még:
      Gyűlöletkampány
      A népszavazás érvényes. Csak még nem vette észre.
      Mihez kezdjünk a migránsokkal?
      Mitől menekül a menekült?
      Kerítés – Van jobb ötlete?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://migransozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8711739933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.09.24. 20:26:33

Ezen a blogon találsz néhány igen jó gondolatot: preshaz.blog.hu

2017.04.27. 14:55:33

orbán a közös képviselő.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.28. 02:47:16

@KUNTYI: Függetlenedjünk egy percre attól a ténytől, hogy a poszt nyilvánvalóan nem ezt sejteti. De akkor adódik az egyszerű kérdés: neked éppen ki az anyukád?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.04.28. 08:20:21

@Androsz: Vannak bizonyos módosult tudatállapotok, amik olyan hallucinációkat okoznak, amik a valóság észlelését egyszerűen lehetetlenné teszik. Ilyen pl. az LSD, ami a legtöbb emberrel a repülés képességét hiteti el. Ezzel magyarázható, hogy sok ablakon kiugró drogos nem öngyilkossági szándékkal áll ki a párkányra, "csak" LSD hatása alatt állt.

Hasonló hatása van a PL-nek (politikai idiotizmus) is, ami lehetetlenné teszi, hogy valaki nézeteitől függetlenül képes legyen a számára szimpatikus politikus kritikus, az antipatikus politikus viselt dolgainak objektív vizsgálatára. A PL hatása alatt álló tudatdeformált emberek még az időjárás szélsőségeiért is képesek a számukra ellenszenves politikai vezetőt hibáztatni, függetlenül attól, hogy egyelőre ennek befolyásolása még nem áll módjában.

Mint a fenti példa mutatja, a történet negatív főszereplőjébe behelyettesíti a számára legellenszenvesebb politikai vezetőt - mindegy, hogy épp kiről van szó -, és kicsit sem zavarja, hogy ezáltal az egész történet minden további szereplője, eseménye és összefüggésrendszere értelmetlenné, érthetetlenné és torzzá válik. Mivel nem vagyok sem orvos, sem biológus, a kórkép részletes felállítására nem vállalkozok, csupán a szembeszökő szabályszerűségre kívántam rámutatni.
süti beállítások módosítása